Skip to main content
Musik

Stars On 45!

By 5. august 2021No Comments

Tusind tak for interessen i “45 Omdrejninger”! Til hver eneste af jer dem der har støttet butikken – stor lockdown love herfra! Hele 675 vinyl albums med det særlige Family Guy cover blev der solgt til vores online release koncert , og oplaget på 300 stk. med Michael Kvium cover der derefter blev til trykt til salg i butikkerne blev også alle revet væk i forudbestilling. Sidstnævnte var alene nok til at albummet gik nr. 1 på vinyl-hitlisten i Danmark denne uge.

Albummet kan tjekkes digitalt lige her – incl. Soundcloud-iink for alle iden streaming abonnement.

45 Omdrejninger er et projekt hvor jeg har rakt ud til producere i USA og UK som jeg har set op til i mange år. Jeg har løbende over den sidste måned på Facebook præsenteret alle de medvirkende på pladen. I denne update har jeg samlet hele holdopstillingen – håber du vil læse med.

 

PRODUCER NR. 1: J DILLA

Lad os starte med The King Of The Beats. Jeg må knibe mig selv i armen overover at jeg kan rappe over en UBRUGT Dilla produktion her 15 år efter mandens alt, alt for tidlige bortgang. Takket være en fælles bekendt fik jeg kontakt til Dilla’s mor, Maureen Yancey a.k.a. MA DUKES. Jeg tænkte min mail-henvendelse var det længste vildskud ever – men Ma Dukes svarede nærmest med det samme, var venligheden selv, og var endda glad for at jeg havde sendt nogle eksempler på min egen musik! “That makes it much easier to find something to suit your style and voice”. Og så kom det soulfulde guld op af kælderen! Jeg har beholdt den bare 2 minutter lange instrumental urørt og ladet Dilla’s lidt tilfældigt placerede beat drops og breaks ligge, og tilpasset min tekst til dem. og ja…så var det sgu blevet til virkelighed. “En dansker der dunker en donut fra Jay-Dee… aldrig hørt før som AC/DC på Crazy Daisy”…! 

Din yndlingsproducers yndlingsproducer. Dilla’s bounce, swing, feel er unik. Hans måder at manipulere samples får kolleger til at både græde og grine over at det kan lade sig gøre, og hans diskografi er ærefrygtindgydende. Hans sidste album DONUTS er blandt de plader jeg har hørt allermest, og Dilla er for mig tæt på det største producer-ikon overhovedet. Alle indtægter på nummeret går til The James Yancey Foundation, den fond som familien har sat op efter Dilla’s alt for tidlige død i 2006. Tjek Thomas Tekst-TV’s geniale musikvideo til PER V x DILLA “KARTOFFELHÅND” her.  

PRODUCER NR. 2: GEOFF BARROW

Geoff er en del af trioen Portishead, et af mine all time yndlingsbands. Også en kæmpestor og totalt usandsynlig ære at kollaborere med The Godfather Of Trip-Hop. Det usandsynlige ormehul fra Bryggen til Bristol opstod således: For efterhånden 4 år siden kørte Geoff en auktion til fordel for kvinder med kræft og udloddede en dag i sit studie til højestbydende på Twitter. Jeg bød 1200 pund, det var da billigt for at komme i audiens hos et geni, synes jeg – men blev i sidste øjeblik overbudt af en japaner. Den gode Geoff havde slet ikke regnet med at buddene kom så højt op, og skrev glad “fuck it, you have both won!” 

Herefter en lidt spøjs mail-udveksling. Geoff: “So how you wanna use your day?” – Per: “Jamen lad os lege med dine ubrugte beats… om de er nye eller fra 1994 er ikke så vigtigt, jeg skal nok skrive noget fedt til det!” – Geoff: “Jamen – sagen er jeg slet ikke producerer beats mere!” Damn. Det viste sig at den kære hr. Barrow nu om stunder koncentrerer sig om at komponere filmmusik til Hollywood og være trommeslager i rockbandet BEAK>….! 

Nå for fa’en. Jamen nå. Bare . I det mindste gik pengene til noget godt, tænkte jeg slukøret. Der gik halvandet år og så pludselig, ud af det blå sagde det ‘ping’ i ndbakken: “Hey man, I owe you one…!” !!!!

“Grav Din Egen Grav” lyder ikke som noget andet jeg har lavet. KÆMPE skud ud til Live Johansson og Nikolai Kornerup for at gøre Geoffs dystre trommer-bas-og-synth-groove til en filmisk komposition der udvikler sig fra start til slut. 

PRODUCER NR. 3: NOTTZ

Nottz fra Virginia bragede frem i sluthalvfemserne og er stadig i gang her 20 år senere. Han har produceret det meste af Busta Rhymes’ “Extinction Level Event 2” der kom sidste år – sytten år efter den multi-platin-sælgende 1’er, hvor han også stod for hovedparten af beats’ne. Og så sent som sidste måned leverede han et banging backdrop til Snoop Dogg på singlen “Look Around”. 

At han stadig er “i gang” er i øvrigt et kæmpe understatement – hvis du tjekker hans Instagram lægger han fem nye beats op fra studiet hver… evig… eneste… dag! De kalder ham “the bassline king”, og jeg nikker nakken af led når han folder sig ud med de knaldhårde synths og skæve knastørre trommer. De andre super-producere ser sgu op til ham: Dr. Dre‘s mytologiske, aldrig udgivne DETOX album startede ikke med et Dre-beat men med et Nottz-beat! Og første gang Kanye West lod andre end ham selv producere noget på sine soloplader – ja så var det Nottz (på “Barry Bonds”) !! Nottz er den eneste der har to produktioner med på “45 Omdrejninger”.

PRODUCER NR. 4: OH NO

OH NO er en funky dude fra Los Angeles med en meget personlig og dejlig beskidt sample-baseret lyd, og har lavet en lang række instrumental-albums som jeg har hørt rigtig meget. “Ethiopium” og “Ohnomite” er gode steder at starte. Han er måske en af mine top 10 producere og arbejder fast sammen med to af andre der med sikkerhed befinder sig på den top 10! Han har nemlig duoen Gangrene med Alchemist og er lillebror til Madlib – de to udgav sidste år albummet “The Professionals” sammen, hvor Madlib har lavet alle beats og Oh No rapper. De to var i 2003 med på det fantastiske “Beat Diggin’ Song” fra det danske Nobody Beats The Beats projekt. Han er pisseflink og hans fødenavn er i øvrigt Michael Jackson…

Oh No står bag pladens åbningsnummer SINDSSYG SÆSON som er en dagbogs-agtig hjertetømning om mit 2020 der måske var det sværeste år i mit liv.

PRODUCER NR. 5:  J-ZONE

Jay “J-ZONE” Mumford fra New York er et kæmpe navn i min verden, men han fik aldrig en succesfuld karriere – i hvert fald ikke i følge ham selv i selvbiografien “Root For The Villian” som handler om nedturene på den hårde vej som independent US rapper / producer. Jeg sgu ligeglad med at du nok ikke kender ham – det burde du, hans seks albums er front-to-back dopeness og hardcore hip-hop humor. J-Zone er en genial beat-mager og en af de mest underholdende rappere i nyere tid. 

Zone spillede engang i Århus med fake guld og fake pels, og tog pis på alt og alle og allermest sig selv. Nu om stunder har han egentlig smidt sampleren på loftet og koncentrerer sig (fuldstændig som Geoff Barrow) om at spille trommer. Det går til gengæld rææægtig godt og når du hører det nye Madlib-album er det Jays trommer du hører! Jeg er taknemmelig for at Jay fandt den gamle og pensionerede MPC sampler frem fra gemmerne og lavede en fantastisk orgel-banger (!) til mig, inden han solgte den en gang for alle!

PRODUCER NR. 6: BRAINORCHESTRA 

Andrew “Brainorchestra” Melo fra New Jersey er det klart nyeste navn på blokken, og den eneste på albummet jeg ikke har fulgt siden 90’erne – for det er dér han er født.  Men når du hører hans beat forstår du hvorfor jeg måtte inkludere ham i startopstillingen. Hans soulfulde rytmik og måde at væve samples sammen er jeg bare 100% vild med. Jeg faldt tilfældigt over et af hans fede beats fordi Elaquent – en canadisk producer jeg endnu ikke har lavet noget med desværre – gjorde opmærksom på det. Brain havde filmet sin højttaler og lagt det op samme øjeblik han havde lavet det – og det var nok. Nu er det beat blevet til SLUT – nummeret der afslutter “45 Omdrejninger”, og som vi har lavet denne musikvideo til, skudt i en corona-tom Københavns Lufthavn.

Stor stor oplevelse at få lov til at lege med sådanne internationale kapaciteter! Jeg tilkaldte derefter et par gode danske venner til at dele mikrofon med…

GÆSTEVOKALIST NR. 1: PEDE B

Førsten mand jeg har samarbejdet mange gange før – vi har lavet over 10 numre sammen, bl.a. gæster jeg tre af Pedes albums: “Superstar” (fra Stadig Beskidt, 2008) – “Tomme Løfter” (fra Sparring, 2017) og “Væggene” (fra Gudskelov, 2021). Til gengæld var Pede med på “Guldkorn” fra mit album TÆT i 2015. “Guldkorn” var første gang Pede begavede et Tue Track beat. Nærmest samtidig med 45 Omdrejninger udgav de to så et fælles album! Tjek GUMBO ud! På “Så’n Der” bytter vi bars om alt og ingenting – det er en af dem jeg glæder mig til at spille live!

GÆSTEVOKALIST NR. 2: KHAL ALLAN

For 5 år siden lavede jeg en tekst der hed “Inspiration”, der handler om hvem der har givet mig, ja… inspiration. Den starter sådan her: “Jeg vil sige Bob, Bob, Bob – altså Marley, Dylan og Bølle- / Og alle de skodrappere som jeg ikk’ kan føle / De kan bare komme ALLAN / Altså Ginsberg, Olsen og KHAL – de taler i billeder jeg selv vil male… ”

Jeg har længe gerne ville lave noget med Khal Allan, da han har en af de skarpeste penne i skriveriget. hvor sproget bliver en hel verden i sig selv. Nick tog modigt nok imod mit tekstlige oplæg, et lettere psykotisk fortælling om en bad ass tur i badeland, og “Lalandia” blev en realitet. Jeg hører i Khalerns rap noget som ellers er reserveret store inspirationskilder som Malk de Koijn og Benjamin Hav – nemlig at kunne skabe et helt univers i sine tekster. En sjælden evne som også er tilstede hos…

GÆSTEVOKALIST NR. 3: LOKE DEPH

Loke har kun et enkelt album i eget navn bag sig, men det er til gengæld et af mine all time favoritter i den der bidske drønnert de kalder dansk rap. Tjek straks VOR FRELSER og vær forberedt på at det stikker helt af på den bedst tænkelige detour fra dine vante sproglige omgivelser. Når en mand kan beskrive at gå ned af en trappe så det bliver spændende, ved man at der er noget særligt på spil. Loke er ikke ny på blokken og har en lang diskografi af nærmest skræmmende skarpe gæstespots bag sig, så jeg indrømmer gerne at hans levering på “Stol På Dig” gjorde at jeg gik hjem og skrev alt mit om. Men vigtigst at alt var det virkelig sjovt at skrive og indspille “Stol På Dig”, som er blevet ret unikt nummer, i mine egne ører i hvert fald. Håber du kan lide det, og hvis ikke, så kan du få en stol i face.

Vi nærmer os nu omtalen af alle producere og vokale gæster….

GÆSTEVOKALIST NR. 4: KILLA KELA 

Ham her er begge dele – fordi han laver beats med sin stemme. Mød UK’s første human beat box champion, KILLA KELA! Han har været verden rundt med sine vanvittige skills igennem de sidste 20 år, og sammen har vi lavet en lille halvanden minuts ting ved navn “Corona Coma Camp”

Teksten er fra min #suspektchallenge i foråret 2020, hvor Suspekt inviterede alle til at rappe over beats’ne fra deres nyeste album. Derfor referencerne til Suspekt og Tessa i teksten. Det er tydeligt at jeg efter 14 dages lockdown allerede var helt mør og frustreret. Eftersom beatet jo allerede var udgivet, fik jeg Lee fra London til at mundprutte noget passende til det korte og kontante vers der bare skulle med på denne plade.

OG SÅ TIL SIDST: PEDER FRA GRAMSESPEKTRUM

Af alle de store navne der er med på min lille skive, er det nok Peder jeg fanboy’er allermest over. Peder er 1000 andre ting end Gramsespektrum – ud over at være en helt fantastisk producer, der startede i hiphop og er gået videre i mange retninger, er han skuespiller og instruktør. Men jeg kalder ham “Peder fra Gramsespektrum” fordi det er det jeg har grint mest af mit liv. Og fordi Peder på denne lille interlude går tilbage og indtager rollen som Shorty fra Bademestrene. På “Lalandia” rapper Khal Allan og om at være i badeland, og i sit vers siger Khal at han laver “bademesterrap” – som Gramsedrengenes geniale dobbelttempo-rap-klassiker helt tilbage fra 1997 jo hed. Det fik mig straks til at tænke højt: “tænk hvis Glen & Shorty så lige kom ind og smed os op af vandet” eller noget i den stil. Og Peder var – vildt nok, klar. Han vendte tilbage med en monolog der både var sjov og endda rørende og mindede os om hvor længe siden det er vi grinede af Gramse. Det var så den sidste brik til puslepladespillet. TAK for det Peder!!

Dermed hele holdet. Kæmpe tak til jer alle sammen – også jer der lytter for første gang i dag!

Følg med på min Facebook sidesøndag, hvor vi afslutter “45 Omdrejninger” forløbet med et brag!